Er komt geen bordeel meer bij, en bordeelhouders moeten zich aan strenge regels houden. Dat staat in een politieverordening die de twee betrokken gemeenten zopas hebben goedgekeurd.
Prostitutie blijft politiek gevoelig liggen. Dat bleek vorige week in de Schaarbeekse gemeenteraad. Tal van vrouwelijke gemeenteraadsleden, van oppositie en meerderheid, verklaarden principieel gekant te zijn tegen sekswerk, omdat ze het strijdig vinden met de menselijke waardigheid. CDH ijvert in het federaal parlement zelfs voor een echt prostitutieverbod. Gemeenteraadslid en eresenator Clotilde Nyssens (CDH) vond dat de gemeente, door een nieuwe politieverordening aan te nemen, prostitutie aanvaardbaar maakt.
Volgens titulair burgemeester Bernard Clerfayt (FDF) is dat niet het debat waarmee een gemeentebestuur aan de slag moet. De Brusselse gemeenten kunnen prostitutie eenvoudigweg niet verbieden. Ze moeten intussen wel, zo goed en zo kwaad als dat gaat, de prostitutie onder controle houden in het enige red light district dat Brussel telt: de buurt rond de Aarschotstraat en de Groen- en Plantenstraat.
Sint-Joost en Schaarbeek hebben samen lang gewerkt aan een nieuwe aanpak. Beide lokale besturen stelden in de hoerenbuurt een verruwing vast: meer agressie en criminaliteit, meer lawaai, meer stankoverlast door wildplassende hoerenlopers en meer autofiles. Waar die stijgende overlast zo plots vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Sommigen suggereren de hardere aanpak tegen straatprostitutie in andere delen van Brussel.
De gemeenten merken intussen dat de rest van de buurt, een woon- en winkelwijk, onder druk staat en dat de prostitutie dreigt uit te breiden naar andere straten. Het bekendste voorbeeld is dat van Villa Tinto, het Antwerpse megabordeel dat plannen heeft voor een Brussels eroscentrum aan een carwash in de Kwatrechtstraat. Dat wordt dus een resoluut njet. In het politiereglement staan alle adressen waar prostitutie is toegelaten, en het terrein in de Kwatrechtstraat hoort daar niet bij.
Met een nieuwe politieverordening en een nieuwe stedenbouwkundige verordening die beide gemeenten hebben goedgekeurd, wordt niet alleen paal en perk gesteld aan de expansie van de hoerenbuurt, maar gaan de gemeenten ook orde op zaken stellen binnen de bordelen zelf.
“We zijn daarvoor gaan kijken hoe Luik
en Antwerpen het aanpakken,” zegt Clerfayt. Elke bordeeluitbater zal voortaan
een conformiteitsattest moeten voorleggen. Hij mag geen strafblad hebben, moet
in orde zijn met de fiscus, moet een brandverzekering hebben, en salons en
peeskamers moeten beantwoorden aan hygiënische normen. De identiteit van de
meisjes moet bekend zijn bij de politie en de meisjes moeten over een
arbeidsvergunning beschikken. Zo willen de gemeenten nog beter de mensenhandel
bestrijden.
© Brussel Deze Week - www.bdw.be - Steven Van Garsse - 29 juni 2011